Povinnost zajištění dodávek plynu v mimořádné tržní situaci za stanovenou cenu dle § 19g Energetického zákona

Vážení zákazníci,

s ohledem na tzv. kontraktační povinnost stanovenou v § 19g zákona č. 458/2000 Sb., (energetický zákon), v platném znění („EZ“) a § 12 Nařízení vlády č. 298/2022 Sb., o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci, v platném znění („Nařízení vlády o stanovení cen“), informujeme, že společnost Pražská plynárenská, a.s. je v rámci kontraktační povinnosti podle § 19g EZ připravena uzavřít s vámi smlouvu o dodávce zemního plynu nebo sdruženou smlouvu o dodávce plynu.

Pokud máte zájem o uzavření smlouvy o dodávce zemního plynu nebo sdruženou smlouvu o dodávce plynu dle § 19g zákona č. 458/2000 Sb., a patříte do kategorie domácnost nebo maloodběratel, kontaktujte nás prosím na telefonu +420 267 175 333 v době od 8:00 do 18:00 nebo navštivte naši obchodní kancelář.

V případě, že patříte do kategorie střední nebo velkoodběratel, kontaktujte nás na so.vo@ppas.cz.

Pro vyloučení pochybností dodáváme, že kontraktační povinnost v rámci zajištění dodávek elektřiny nebo plynu v mimořádné tržní situaci za stanovenou cenu se neuplatí podle § 19g EZ pro obchodníka s elektřinou nebo obchodníka s plynem vůči zákazníkům, kteří jsou vůči tomuto obchodníkovi s elektřinou nebo obchodníkovi s plynem v prodlení s úhradou jakékoliv platby za dodávku elektřiny nebo plynu nebo související služby.

Kontraktační povinnost podle § 19g EZ se také neuplatní v případě, kdy dojde k ukončení činnosti stávajícího dodavatele, kdy zákazník skončí v dodávce od dodavatele poslední instance. V takovém případě se vždy obracejte na dodavatele poslední instance podle toho, do jakého distribučního území spadá odběrné místo. Pražská plynárenská, a.s. je dodavatelem poslední instance pro odběrná místa v distribučním území Pražské plynárenské Distribuce, a.s.

Plyn

Mějte u nás plyn a ušetřete čas i peníze.

Aktuální odstávky

Aktuální odstávky plynu najdete na  této stránce.

Když cítíte plyn

Pokud máte podezření, že cítíte ve vašem okolí plyn, volejte plynovou pohotovost na číslo 1239.